Ibu bapa, tolong jangan hadiahkan smartphone kepada anak yang masih bawah umur

 

Berdasarkan tajuk di atas,,, sebab apa ye x boleh bagi ke diorang?khususnya anak perempuan, remaja perempuan,,,remaja lelaki pun sma tak guna, kena perhati jugal…tapi sejak akhir2 ni,,budak sekolah rendah pun dah pandai merenyam…

Smartphone yang bahayanya aplikasi sosial(SO-SIAL). sebab melalui aplikasi ni boleh terjadi mukadimah zina,,, sebab apa boleh jadi mukadimah? si perempuan seronok upload gambar seksi2,,,dalam bilik,,,paham2 jela perempuan ni suka dipuji di laman sosial,,comel la,cute la, gebu la hapa la,perempuan suka sangat kena puji lagi2 kat komen2. lelaki pulak tengok jadi geram…so bermulalah mukadimah zina.

Okehh macam ni, ini adalah beberapa keburukan wechat.

People nearby:
 yang ni kau boleh scan orang yang terdekat dengan kau, biasa nya yang keluar “Bapok, saudagar judi Online’ pelacur, yang paling teruk, budak2 bawah umur aktifkan “people nearby” untuk membatak(keluarkan status bodoh). Bila perkara2 ini berlaku tahap moral di kalangan remaja kita boleh menjadi rosak.
Video Call :

Paham2 jelah bila dah ada video call lagi senang lah nak menyundal, bila call seks dah tak jalan, video call menjadi pilihan, yelah! duduk blik sorang2 ,tiada pemantauan dari mak, ayah, senang2 jelah mereka merenyam melucah dalam smartphone tu.

Kalau gunakan dengan betul takpa, berniaga online ke, ni kebanyakannya, yang aku perasan lah, memuat status2 di moment, dengan status2 yang bodoh, batak, dan bingai.Kau ingat takda orang yang akan ss kau punya status2 tu?? bila kau rasa post2 kau privte, mula lah nanti kau rasa selamat nak post bnda2 yang bangang, sehingga mengaib diri sendiri.Yang ni biasa nya aku jumpa yang bawah2 umur( budak2 baru nak naik).
Sebenarnya banyak lagi keburukan aplikasi Wechat ni, kalau aku rungkaikan, sampai esok pon tak habis.

Hmmm.. Aku cadangkan Pihak kerajaan kau hadkan umur untuk manusia2 yang main wechat ni, contoh bawah 18 tahun di larang untuk menggunakan Aplikasi bangang semalaysia ( Wechat).
Anda setuju?? 

jom tengok beberapa aplikasi telefon pintar yang menjadi perosak pada anak anda..snapshop dari facebuk,twiterr, wicek, bitalk, wasap, dan sebagainya (saja buat2 salah eja korang boleh paham sendiri) mana nak tahu sebab inilah anak anda kusyuk memegang handphone sebab melayan benda ‘SYOK’ ni.

FB_IMG_1472916175473

Read more

Cara simpan duit yang lebih’selamat’ dari tangan sendiri

Banyak Tujuan kita menyimpan duit antara yang biasanya ialah:

  • Kahwin (maklumlah bakal pak mentua anggap hantaran tinggi tanda kesanggupan hati pemuda.
  • Downpayment kereta baru, sebenarnya tak bagus beli kereta baru untuk yang muda2 ni sebab anda membuat hutang. kalau beli 2nd hand still boleh,,terpulang.
  • Downpayment rumah. yang ni bagus sebab anda membuat hutang tapi memberi pulangan suatu hari nanti. tapi at least beli rumah adalah satu pemikiran yang amat matang.
  • beli motorsikal cash! terpulang, kadang2 untuk kegunaan, ¬†kalau moto kuasa tinggi mesti untuk minat.tak salah sangat tapi tepuk dada tanya poket.
  • bayar hutang. ya hutang amat dituntut.
  • Tujuan peribadi..anda fikirkan.
  • Dan banyak lagi.IMG_20160605_134801.jpg

Read more

Bagaimana menyejukkan ruang dalaman rumah anda di musim panas ini?

Di musim panas memang terasa bahang kepanasan kalau duduk rumah tanpa air cond….itu pun kalau mampu pasang aircond, bagaimana yang tak mampu? kesian kalau ada anak kecil…

sebelum ni pun kecoh mengapa sejak musim panas (El-Nino bertembung dengan Equinox) suhu mencecah 40 deg celcius di sesetengah tempat, dah macam Sahara. Yang kecohnya bill elektrik naik melambong..penerangan TNB ada betulnya yang musim panas, air cond di rumah bekerja keras untuk menyejukkan ruang rumah anda kerana perubahan suhu yg luar dari biasa.  bagi admin teori itu masih boleh diterima.

Ini adalah tips murah dan keberkesanannya mengurangkan haba sehingga 45% ruang rumah anda. tahukah anda benda ni?

515201540909PM3

benda ni namanya roof ventilation turbine atau nama2 lain yang berkaitan dengan roof ventilation. fungsinya untuk melepaskan haba yang terperangkap di dalam ruangan siling rumah anda yang menyebabkan haba dari siling yang membuatkan ruangan dalam rumah menjadi panas.

Read more

Cadangan broker saham terbaik BSKL

Pencarian broker terbaik bukanlah semudah yang difikirkan, anda perlu mengetahui jenis apakah dan gaya apakah tuan melabur dalam saham. samada pelabur jangka pendek, jangka panjang, atau baru nak belajar.

Apa yang perlu disimpulkan ialah paling utama sekali dalam pemilihan broker:>>

low brokerage rate. ianya penting bagi memaksimakan keuntungan dan mengurangkan kadar kerugian.

0.42% brokerage, adakah terlalu tinggi? biasanya pelabur baru akan menganggap ianya terlalu kecil. ya ia memang kecil, tetapi kebanyakan pelabur baru memulakan modal bawah 5K, termasuklah saya sendiri. modal yang rendah biasanya kiraanya akan mengenakan anda minimum brokerage fee iaitu biasanya RM28. ianya terlalu mahal, jika kiraan transaksi jual dan beli sudah darab dua iaitu RM56 ringgit..bagi pelabur bawah 5K jangan sesekali memandang RM ini adalah kecil kerana modal sekecil 5k kadar kenaikan capital gain adalah sedikit. Read more