Cara simpan duit yang lebih’selamat’ dari tangan sendiri

Banyak Tujuan kita menyimpan duit antara yang biasanya ialah:

  • Kahwin (maklumlah bakal pak mentua anggap hantaran tinggi tanda kesanggupan hati pemuda.
  • Downpayment kereta baru, sebenarnya tak bagus beli kereta baru untuk yang muda2 ni sebab anda membuat hutang. kalau beli 2nd hand still boleh,,terpulang.
  • Downpayment rumah. yang ni bagus sebab anda membuat hutang tapi memberi pulangan suatu hari nanti. tapi at least beli rumah adalah satu pemikiran yang amat matang.
  • beli motorsikal cash! terpulang, kadang2 untuk kegunaan, ¬†kalau moto kuasa tinggi mesti untuk minat.tak salah sangat tapi tepuk dada tanya poket.
  • bayar hutang. ya hutang amat dituntut.
  • Tujuan peribadi..anda fikirkan.
  • Dan banyak lagi.IMG_20160605_134801.jpg

Read more

Bagaimana menyejukkan ruang dalaman rumah anda di musim panas ini?

Di musim panas memang terasa bahang kepanasan kalau duduk rumah tanpa air cond….itu pun kalau mampu pasang aircond, bagaimana yang tak mampu? kesian kalau ada anak kecil…

sebelum ni pun kecoh mengapa sejak musim panas (El-Nino bertembung dengan Equinox) suhu mencecah 40 deg celcius di sesetengah tempat, dah macam Sahara. Yang kecohnya bill elektrik naik melambong..penerangan TNB ada betulnya yang musim panas, air cond di rumah bekerja keras untuk menyejukkan ruang rumah anda kerana perubahan suhu yg luar dari biasa.  bagi admin teori itu masih boleh diterima.

Ini adalah tips murah dan keberkesanannya mengurangkan haba sehingga 45% ruang rumah anda. tahukah anda benda ni?

515201540909PM3

benda ni namanya roof ventilation turbine atau nama2 lain yang berkaitan dengan roof ventilation. fungsinya untuk melepaskan haba yang terperangkap di dalam ruangan siling rumah anda yang menyebabkan haba dari siling yang membuatkan ruangan dalam rumah menjadi panas.

Read more

Cadangan broker saham terbaik BSKL

Pencarian broker terbaik bukanlah semudah yang difikirkan, anda perlu mengetahui jenis apakah dan gaya apakah tuan melabur dalam saham. samada pelabur jangka pendek, jangka panjang, atau baru nak belajar.

Apa yang perlu disimpulkan ialah paling utama sekali dalam pemilihan broker:>>

low brokerage rate. ianya penting bagi memaksimakan keuntungan dan mengurangkan kadar kerugian.

0.42% brokerage, adakah terlalu tinggi? biasanya pelabur baru akan menganggap ianya terlalu kecil. ya ia memang kecil, tetapi kebanyakan pelabur baru memulakan modal bawah 5K, termasuklah saya sendiri. modal yang rendah biasanya kiraanya akan mengenakan anda minimum brokerage fee iaitu biasanya RM28. ianya terlalu mahal, jika kiraan transaksi jual dan beli sudah darab dua iaitu RM56 ringgit..bagi pelabur bawah 5K jangan sesekali memandang RM ini adalah kecil kerana modal sekecil 5k kadar kenaikan capital gain adalah sedikit. Read more

Pentingnya pelaburan untuk kaum muda

Ramai bumiputera kita(melayu) masih lagi kurang giat dalam pasaran saham,pemuda kini lebih suka membelanjakan wang mereka ke arah yang sia2 dan tidak perlu. Tidak menyimpan untuk pelaburan masa depan.

Kenapa?

Mereka masih lagi percaya dengan cerita dongeng, main saham macam judi/sukar difahami/haram di sisi islam.

business-cash-coin-concept-41301

Ada juga sebab lain. Read more